zpět
Zajímavost – Oxycoccus palustris (klikva bahenní)
- Plod klikvy obsahuje množství vitamínu C. Plody však chutnají dobře teprve tehdy, když alespoň jednou přemrzly. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Plody, obsahující vitamín C, se sbírají až po přemrznutí, protože mají trpkou chuť. úryvek z Úradníček, Maděra & kol. (2001)
- Ponořené do rašeliníku vydrží plody konzervované v čerstvém stavu i několik let. úryvek z Úradníček, Maděra & kol. (2001)
- Plody slouží k přípravě kompotů, džemů a likérů. úryvek z Úradníček, Maděra & kol. (2001)
- Sušené listy se používají jako náhrada čaje. úryvek z Úradníček, Maděra & kol. (2001)
- Protože biotopy klikvy byly v minulosti silně narušeny odvodňováním a těžbou rašeliny, patří k druhům zákonem chráněným. úryvek z Úradníček, Maděra & kol. (2001)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.